Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad

Čo to ten bioodpad vlastne je a prečo je jeho triedenie také dôležité?

Bioodpad alebo biologicky rozložiteľný odpad je akýkoľvek odpad, ktorý je schopný rozložiť sa anaeróbnym alebo aeróbnym spôsobom, teda buď bez alebo s prítomnosťou kyslíka, ako je najmä odpad z potravín, papiera a lepenky, záhrad a parkov a podobne. Zjednodušene povedané - produkty, z ktorých vzniká biologický odpad (napr. ovocie, zelenina, konáre, hlina), vytvorila príroda, nevznikli ľudskou činnosťou, takže aj ich rozklad je v prírode prakticky bezproblémový. Z tejto širokej škály biologických odpadov sa zameriame na kuchynský bioodpad, teda odpad, ktorý nám vzniká v našej kuchyni. Práve ten tvorí približne 40 % podiel nášho komunálneho odpadu.

Čo patrí do nádoby?

  • vaječné a orechové škrupiny
  • starý chlieb a pečivo
  • zvyšky jedla, kávy a čaju
  • mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia
  • potraviny po záručnej dobe
  • tekuté zložky bioodpadu (omáčka, polievky)

Čo do nádoby nepatrí ?

  • použitý jedlý olej a tuk (osobitná nádoba)
  • zelený odpad zo záhrad (lístie, konáre)
  • triedené zložky komunálneho odpadu
  • cigaretové ohorky
  • stavebný odpad
  • uhynuté zvieratá
  • plienky
  • sáčky z vysávača

 

Náboba na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad sa nachádza pred obecným úradom. Odpad je potrebné vhadzovať bez obalov, iba vysypať do nádoby.